U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Informatie of advies?

Wilt u een kostenberaming of advies over uw huidige rieten dak, neem dan contact met mij op. Ik kom vrijblijvend langs voor een advies op maat. 

Levensduur van het rieten dak

De levensduur van een rieten dak is afhankelijk van verschillende factoren.

De hellingshoek van het dak heeft een grote invloed op de levensduur van het riet. Steile daken gaan veel langer mee dan daken met een kleine hellingshoek. De afvoer van hemelwater op een steil dak gaat makkelijker en daardoor droogt het dak sneller op. Voor een rieten dak adviseer ik een hellingshoek van ten minste 45 graden. Daken met een kleinere hellingshoek drogen, na een regenbui, minder snel op en gaan hierdoor eerder rotten. 

 Een ideaal dak voor riet, de hellingshoek is meer dan 60 graden. Hemelwater wordt snel afgevoerd. Het dak zal een lange levensduur hebben.

 

De hellingshoek van het dak beïnvloedt voor het grootste deel de levensduur van het riet, maar er zijn meer factoren. Ook de bewerkelijkheid van het dak heeft effect op de levensduur, denk hierbij aan dakkapellen met een kleinere hellingshoek en kilkepers. Zorg voor een langere levensduur voor veel wind, weinig schaduw en geen grote bomen rond het huis. Houd het dak vrij van alg en mos en laat kleine gebreken direct herstellen.